Izrada internetske stranice

Izrada internetske stranice znači da shvaćate da postoji digitalni prostor gdje se nalaze ljudi od krvi i mesa koji pretražuju Internet za informacijama, uslugama i proizvodima. Izrada web stranica usluga je koju najčešće rade profesionalci za svoje klijente u svrhu oblikovanja vaše poruke prema krajnjem korisniku.

Izrada internetske stranice

Nepoznato o poznatome

 • Web dizajn ima svoje standarde i pravila i onaj tko želi imati web stranicu mora biti spreman na mjesečne i godišnje troškove,
 • Kada dajete „malom od susjeda“ da vam napravi web stranicu proći ćete loše i imati ubrzo problema,
 • Web stranice rađene na određenom CMS sustavu imaju mjesečne update-e koji mogu uništiti stranicu ako se ažuriranja rade bez provjere ili web stranica može biti oštećena ako se ažuriranja ne rade,
 • Često najjeftinije kod web dizajna nije dobro rješenje i potrebno je paziti tko radi web stranicu jer se kasnije pokaže da jednostavno web stranica nije funkcionalna i da su potrebna dodatna ulaganja,
 • Web održavanje ne bi trebalo biti skupo a može vam uštedjeti velike glavobolje oko web dizajna,
 • Takozvani web dizajneri nažalost ali znaju samostalno proizvesti problem čije rješenje iziskuje dodatna plaćanja i ulaganja, dobar odnos sa web dizajnerom koji je pošten i koji radi dobro temelj je za dugoročnu suradnju,
 • Nitko ne može garantirati da će vaša web stranica biti prva na Google-u i oni koji vam prodaju prva mjesta na Google-u najčešće vam prodaju maglu,
 • Izrada web stranice samo je prvi korak u cijeloj promociji na Internetu i puni potencijal nije moguće ostvariti bez ulaganja u marketing.

Kako napraviti web stranicu

Kako napraviti web stranicu iz perspektive klijenta? Javite se web dizajneru i objasnite mu da želite web stranicu koja ili prodaje proizvode i usluge ili predstavlja vas i vaše poslovanje kako biste pružili profesionalan dojam klijentima. Iz perspektive klijenta dobro je pružiti slike koje želite imati na web stranici, možda i određeni tekst za stranicu o nama ili opisi usluga. Sve što klijent treba kako bi napravio web stranicu zapravo je određeni buđet za samu izradu web stranica i za mjesečne troškove držanja web stranica aktivnima.

Troškovi web stranice

 • Trošak web dizajnera
 • Trošak pisanja teksta
 • Trošak slika za stranicu
 • Trošak hostinga na mjesečnoj razini
 • Trošak mjesečnog održavanja

Dobra web stranica ima odličan hosting koji ne mora biti skup za prosječne novo izrađene web stranice. Stranice sa dobrim hostingom najčešće imaju besplatnu SSL enkripciju i certifikat. Kvalitetne web stranice koje su tek izrađene sa standardnim web stranicama o uslugama, o nama, kontakt forma, početna stranica, pravila privatnosti i slično imaju SEO optimizaciju i brzo se indeksiraju na pretraživačima.

kako napraviti web stranicu

Napravljena je web stranica sa svim sadržajem, web dizajner je objavio stranicu na Internet, podesio vam mailove i sve na hostingu i šta sada? Pitate se gdje su rezultati? Nema rezultata jer je domena za vašu web stranicu stara možda dva tjedna i ono što Google neće priznati, vaša web stranica je u takozvanom „sandboxu“ gdje Google namjerno degradira rezultate dok vam ne počne vjerovati. Postavlja se pitanje kako nova web stranica može stvoriti autoritet da joj pretraživači počnu vjerovati i rangirati ju na Internetu. U ovu priču ulazi dobar web dizajn i izrada web stranica koja svojom širinom sadržaja i određenih signala otvara temelje za povjerenje. Može se dogoditi da stranica izađe iz sandboxa nakon godinu dana ali nikada ne postane autoritet što su svrsta nisko u pretragama.

Web stranica izrada besplatno

               Web stranica izrada besplatno je moguća jedino kada samostalno pokušate preko nekih web buildera i platformi koje pružaju mogućnosti formiranja nekog web mjesta postaviti slike i tekst i na taj način kreirati određenu web prisutnost.

Fokusirajte svoje napore u stvaranje kvalitetnih profila na društvenim medijima, skupljajte lajkove i pratitelje, definitivno platite tu i tamo reklamu na društvenoj mreži ili promociju posta kako biste dosegli još ljudi. Na taj način stvorite jake profile i razvijte poslovanje na društvenim mrežama, skoro pa je besplatno a kada budete radili web stranicu imati ćete pola posla obavljeno kod marketinga za uspjeh.

Rađe platite izradu web stranice kod profesionalne agencije za web a za besplatne stvari otvorite profile na društvenim medijima i tu pokušajte proširiti doseg.

Besplatna web stranica

Besplatna web stranica

               Besplatna web stranica ima određene nedostatke kao što je komplicirani naziv adresa te stranice, brendiranje platforme na kojoj radite besplatnu web stranicu, nedostatak profesionalnog dizajna, naplata naprednijih mogućnosti i u konačnici manje mogućnosti upravljanja sa vlastitim sadržajem.

Hoće li agencija ili neki web dizajner napraviti besplatnu web stranicu za vas, čisto sumnjamo. Možda pronađete prijatelja koji vam želi napraviti web stranicu ali ako se radi o besplatnim stvarima svi će vas uputiti na besplatne platforme na kojima ćete kroz mjesec dana truda zaključiti da vam je potrebno kompletno rješenje.

Web stranice primjeri

               Web stranice primjeri su svuda na Internetu, jedino bismo ih kategorizirali kao web stranice za prodaju proizvoda (web shop), web stranica forum, web stranica portal, poslovna web stranica, razlika web stranica po namjeni, svrhama i dizajnu.

Izrada web stranica cijena

               Izrada web stranica cijena se kreće od 400 eura do desetak tisuća eura pa na više. Pitate se zašto? Kod web stranice radi se o određenom dizajnu koji nije samo odabir boja već i kombinacija tehničke funkcionalnosti sa raznim elementima na koji ide sadržaj te se u pozadini radi i SEO. Sve to košta vremena i dodatnih ulaganja. Može li se stranica napraviti za 200 eura, može no to sigurno neće zadovoljiti vaše potrebe, to kasnije shvatite.

Dobra web agencija za izradu web stranice neće nikada navesti cijene web stranica, dapače, web agencija koja ima navedene pakete i cijene izrada web stranica pružiti će vam jednu od najgorih usluga koja je miljama daleko od individualnog pristupa koji je samo za vas i vaše želje.

Izrada web shopa

Izrada web shopa

               Izrada web shopa ima svoje različitosti u odnosu na izradu web stranica no malo se razlikuje od izrade kompleksnih web stranica. Klijentu je bitno da brzo može razumjeti sučelje za upravljanje prodajom proizvoda i da može jednostavno administrirati svim koracima prodaje. Brzo učitavanje i jednostavno osvježavanje proizvoda tiče se tehničke strane izrade web shopa i jedan je od signala za viši rang na google-u.

Izrada web shop-a može potrajati neko vrijeme no da bi bio uspješan potreban je rad svaki mjesec na tim stranicama. Web shop mora imati kombinaciju dobrog proizvoda, SEO optimizacije i tehničkog dijela web stranica kako bi se prodaja povećavala iz mjeseca u mjesec sve dok ne biste mogli toj web prodaji zahvaliti za održivost i rast poslovanja.

Nepoznato o poznatome kod izrade web stranice ali i kod izrade web shopa je slučaj kada uzimate veliku agenciju za izradu vaše web stranice, slučaj će biti da osim što će vam naplatiti nestvarno veliki novac osjećati ćete se posebno! Da dobro ste pročitali, najčešće klijenti nalete na veće agencije koje kako bi opravdale nevjerojatno veliki novac za izradu stranica imaju cijeli tim koji skače oko vas i daje vam dojam da ste vi i vaše poslovanje posebni i da vrijedite najviše na svijetu. Taktike kako izbiti novac iz klijenata koji si to mogu priuštiti u web dizajnu su opće poznate i još uvijek imaju svoju klijentelu.

Web hosting hrvatska

               Web hosting Hrvatska možete pronaći za razumne novce no nisu svi dovoljno dobri za tu cijenu. Ako nas pitate za preporuku hostinga dati ćemo vam preporuku za Hrvatski hosting ali i njemački koji se često u Hrvatskoj preprodaje kao Hrvatski. Udaljenost Frankfurta od gradova u Hrvatskoj u smislu Interneta je iznimno mala i radi se o milisekundama gdje je hosting smješten u Frankfurtu često brži od onih u Hrvatskoj. Razlika koja može biti presudna je samo naša korisnička podrška u koju možemo imati više povjerenja.

Web page

               Web page je jedna web stranica kao jedan list na web sjedištu. Web page se odnosi i na cijelo web sjedište ali i na landing stranice koje su posebno napravljene za posjetitelje koji direktno dolaze na takvu stranicu a ne na početnu.

Web stranica

                              Što je web stranica? Logička cjelina teksta, grafike i slika koje su raspoređene u kodu kojim se oblikuju web stranice. Što je najbitnije kod web stranica? Pa, skup svega, web dizajn, tehnička strana, hosting, sadržaj i prikazi na mobitelima.

Ovo nije pravilo niti 100% sigurno ali web stranice koje imaju oko 30 stranica na web sjedištu češće postaju autoritet za djelatnost navedenu na njima pa ih Google više favorizira daje im bolje rezultate.

Promocija web stranice nije neki mit već ozbiljna aktivnost u povećanju prometa. Ne možete reći „ja hoću web stranicu“ i tu da se završi priča. Zapravo možete to reći ali ste onda zaključali digitalni potencijal, klijente, mogućnosti širenja poslovanja i slično.

Elementi web stranice

Jedini slučaj kada vam promocija web stranice nije potrebna je slučaj kada ne ovisite o klijentima koji vas pronađu na internetu i kada vam je samo stalo do toga da web stranica lijepo izgleda za one klijente i strane koje su vas nakon kontakta potražili „na Internetu“ tek toliko da potvrde vjerodostojnost poslovanja i profesionalizam.

Elementi web stranice

                              Elementi web stranice su dijelovi web stranice koji čine kostur odnosno strukturu web dizajna. Moderne web stranice imaju zaglavlje u kojem se nalazi logo, izbornik, možda okvir za pretragu, često i ikone društvenih mreža. Zaglavlje web stranice dosta često ima i mogućnost „sticky“ što znači da se zaglavlje spušta dok idete sve niže na stranici. Elementima web stranice nazivaju se još i navigacija sa linkovima na sve stranice, središnji sadržaj i bočna traka koja se u modernim web dizajnima spušta dok čitate glavni sadržaj na desktop računalima. Podnožje odnosno kraj web stranice je element na samom kraju stranice i naziva se footer. Od drugih elemenata koriste se obrasci, razna tipografija i povezanost sa društvenim medijima i mogućnosti dijeljenja.

Šta je na kraju bitno za kljienta? Iz perspektive osobe koja želi izradu web stranice ona želi „VAU“ efekt koji ne mora biti vezan za početnu stranicu i neki slider već se tiče općeg dojma kompletnog sajta.

Izgled web stranice

Za one koji znaju okvirno što hoće izgled web stranice nije presudan. Ovako, postoji dizajnom jako lijepa stranica sa takozvanim đinđama minđama i postoji stranica koja ima manje dizajna, možda i manje sadržaja, ima neku standardnu tipografiju i font ali je na boljim pozicijama na Google-u. O čemu se tu radi? Jednostavno stranica sa više dizajna ima više zahtjeva, više resursa, veći kod i sporije se učitava dok je druga stranica sa manje koda, ima bloat free temu i manje stvari koje koče učitavanje pa ju Google više voli.

Prava stranica ima optimalnu kombinaciju dizajna, veličine koda i stvari koje blokiraju učitavanje, ugodna je oku i daje dojam moderne web stranice. Njezin hosting ne košta puno, zapravo je cijena često minimalna i sa cache sustavom na CMS-u kao što je wordpress, postiže odlične rezultate na pretragama.

Razne djelatnosti imaju određene elemente koji se mogu pronaći samo u tim djelatnostima poput boja, ikona i oštrih ili oblih rubova na elementima ali to nije obvezno i uvijek je moguće za svaku djelatnost i industriju napraviti kreativnu web stranicu koja pršti dizajn.

Izrada web stranica

                              Izrada web stranica nakon što je web sjedište gotovo i nakon što je web stranica objavljena na klijentov hosting uključuje nastavak kreiranja sadržaja što se najčešće postiže objavama na blogu ili kreiranjem landing page stranica.

Dogovorite mjesečno održavanje web stranica sa uslugom pisanja sadržaja i kreiranja landing stranica. Na taj način najčešće za manja mjesečna ulaganja između 30 i 50 eura možete dobiti tehničko održavanje web stranice i konstantno bildanje sadržaja jer ako niste znali, nije moguće na par stranica staviti sve ključne riječi i varijacije ključnih riječi koje se tiču vaših usluga. Što onda radimo kako bismo došli do više klijenata? Radimo više sadržaja sa različitim ključnim riječima.

Struktura web stranice

                              Struktura web stranica nalazi se u odgovoru o elementima web stranice. Pitanje je što klijent gleda i što osoba koja želi izradu web stranice želi vidjeti na web stranicama? Osim spomenutog VAU efekta, osoba koju zanima izrada web stranica u tijelu i glavnom sadržaju želi vidjeti priču. Priča kroz web stranicu znači na neki način povezanost u dizajnu i bojama između odjeljaka sadržaja. Osim animacija koristi se oblik slika ili razni grafički elementi podjele redaka i stupaca.

Najbolje web stranice

Najbolje web stranice smještene su na relativno jeftin web hosting u odnosu na vrhunska rješenja i time su dostupna mikro i malim firmama od jednog do 10 zaposlenih koji ne žele razmišljati o mjesečnom ili godišnjem računu za hosting. Najbolje web stranice imaju dovoljno dizajna da daju VAU efekt i da su dovoljno male za veću brzinu učitavanja. U sklopu održavanja imaju vrhunski cache sustav i redovite update-e.

Jednostavno je napraviti web stranice kada ne ovisite o veličini ulaganja niti sa tehničke strane niti strane dizajna no kompliciranije je kada se ovisi o što manjim početnim ulaganjima i kasnijim izdacima, dobar web dizajner će savjetovati najbolju moguću stvar i pronaći će jeftinija a korisna rješenja kako bi ispunio zahtjev.

Izrada web stranice u notepadu

                              Ovaj naslov smo stavili smo reda radi jer se tiče cijele teme na ovoj web stranici. Ako vas zanima izrada web stranice u notepadu vjerojatno ste maloljetnik koji istražuje temu web dizajn i izrada web stranica. Dok je tehnički moguće napraviti web stranicu u notepadu to bi bila web stranica koja skoro pa nema web dizajna i funkcionalnosti, s druge strane to bi bila web stranica sa najbržim učitavanjem na Internetu jer nema dodatan kod i nije hevy. Dok je fora napraviti web stranicu u notepadu to nije moguće koristiti u profesionalnom poslovnom okruženju i služi jedino u edukativne svrhe.

Izrada newslettera cijena

Izrada newslettera cijena je otprilike jedan radni sat web dizajnera što iznosi oko 33 eura. Općenito, cijene izrade newslettera mogu se kretati od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, ovisno o složenosti projekta i specifičnim zahtjevima. Za hrvatske prilike to može biti preveliko ulaganje te je dobro porazgovarati sa svojom agencijom oko toga što je moguće učiniti uz najveću uštedu.

Mi vas savjetujemo da se samostalno informirate o tome kako raditi mailove za newsletter, najčešće će vam trebati sat vremena da savladate tutorial sa youtube-a. Ako već imate stotine mail adresa na koje možete poslati promociju ili slanje samostalno savladajte putem servisa za newsletter ili uputite zaposleniku taj dio posla uz manju kompenzaciju, isplatiti će se!

Web dizajn

Web dizajn ovisi prvenstveno o postizanju cilja web stranice. Ako želite visoko ili najviše rangiranje web stranice za popularne opće ključne riječi onda želite stranicu sa najmanje web dizajna i što manje koda.

Ukoliko želite moderne i atraktivne web stranice malo ćete žrtvovati brzinu učitavanja i najviše rangiranje na Google-u i dobiti ćete funkcionalan web dizajn koji pretvara posjetitelje u klijente a i relativno se dobro rangira.

Web dizajn proteže se kroz sve elemente web stranice i čini zajedno sa svim funkcionalnostima palačinku u kojoj su svi sastojci sa kohezijom i vezivnim tkivom. Upečatljivo znači da se posjetitelj ne pita „VAU koji dizajn“ već da korisnik zaključi „opa, ovaj brand je dobar“.

Wordpress

Wordpress je besplatan CMS content management system koji koriste profesionalci i oni koji to nisu kako bi napravili web stranice. Wordpress koriste popularni brandovi kao što je: Sony music, Playstation blog, Time magazine, CNN press room, Microsoft News, Vogue, Angry Birds, The New York Times Company, Mozilla Blog, The White House i drugi.

Sa wordpressom imate službenu prijavu u administratorsko sučelje gdje možete uređivati stranice i objave te dodavati razne funkcionalnosti.

Wordpress treba mjesečno ažurirati i update-ati te je time skuplji za održavanje od statičkih web stranica.

Zaključna misao

Prenošenje i oblikovanje vaše poruke ciljanoj publici može vam pomoći profesionalac koji se bavi izradom web stranica. Izrada internetske stranice znači stvaranje prisutnosti na digitalnom prostoru kako biste dosegnuli stvarne ljude koji koriste Internet u svrhu pronalaska informacija, usluga i proizvoda.